понеделник, 28 март 2016 г.

Плодова пита

Необходими продукти: За пандишпанената платка-3 яйца,3 с.л. захар,3 с.л. брашно,1/2 пакетче бакпулвер
За крема-500 мл прясно мляко,100 г краве масло,200 г захар,90 г брашно,25 г нишесте
За сиропа-1 ч.ч. захар,1/2 ч.ч. вода
За плодовото желе-20 г желатин,150-200 мл плодов сироп или компот
• За декорация,1 банан,2 кивита,праскови от компот


Приготвяне: Отделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг и добавяме към тях малко захар. Разбиваме жълтъците с останалата захар, докато станат на пяна. Смесваме жълтъците и белтъците. Добавяме бакпулвер към брашното и смесваме с яйчената смес. Разбъркваме непрекъснато с лъжица, докато получим еднородна смес. Изсипваме сместа в тавичка за печене, в която сме поставили намаслена хартия. Печем платката в топла фурна, загрята на 200 градуса, около 10-15 мин. След изпичане оставяме платката да се охлади и я разрязваме. Приготвяме крема. Смесваме брашно, нишесте и захар и ги слагаме във врящо мляко. Разбъркваме непрекъснато, докато получим еднородна смес. Оставяме крема да изстине и след това добавяме към него масло. Разбиваме, докато получим еднородна смес. Приготвяме захарен сироп. Кипваме вода и слагаме захар, разбъркваме и оставаме сиропа да изстине. Сиропираме и намазваме с крем подготвените нарязани платки. Нареждаме ги една върху друга, изравняваме краищата им с помощта на нож. Намазваме най-горния блат с тънък слой крем. Приготвяме желе. Накисваме желатин в студена вода, за да набъбне и след това го разтваряме на водна баня. Смесваме разтворения желатин с плодов сироп. Загряваме сместа на водна баня за 2-3 мин. и я оставяме да се охлади. Нарязваме плодове на резени и декорираме плодовата пита, обливаме с желето и поднасяме.

 Рецептата е адаптирана от тук: http://www.zvezdev.com/рецепти/меню/десерт/show/плодова-пита

Няма коментари:

Публикуване на коментар