петък, 4 март 2016 г.

Пърленки

Необходими продукти: 400 мл топла вода,около 700 - 800 г брашно,1/2 кубче прясна мая,1 ч.л. захар,1 равна с.л. сол олио за намазване,сирене за поръсване,чубрица, масло.

Приготвяне: маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и от изброените продукти се замесва меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса покрито с кърпа. След като тестото е втасало, включете фурната на 200 * и поставете голяма тава, обърната с дъното нагоре. След това се разделя на четири. Всяка част се разточва на елипса с дебелина около 1 см. Намазва се леко с олио и се поръсва със сирене и чубрица. Така приготвената питка се поставя върху хартия за печене и върху обърнатото дъно на нагрялата се тава и се пече на 200* до приятно зачервяване. След като се извадят от фурната, пърленките се мажат леко с масло и се завиват с кърпа .

Няма коментари:

Публикуване на коментар