петък, 4 март 2016 г.

Пърленки

Необходими продукти: 400 мл топла вода,около 700 - 800 г брашно,25гр. прясна мая,1 ч.л. захар,1 равна с.л.,сол ,2 с.л. олио,сирене за поръсване,чубрица, масло за намазване.

Приготвяне: маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и от изброените продукти се замесва меко тесто.
Оставя се да втаса покрито с кърпа. След като тестото е втасало,
включете фурната на 200 градуса и поставете  тавата на фурната обърната с дъното нагоре.Тестото се разделя на четири.
Всяка част се разточва на елипса с дебелина около 0,5см.
Намазва се леко с масло и се поръсва със сирене и чубрица.
Така приготвената питка се поставя върху хартия за печене и върху обърнатото дъно на нагрялата се тава и се пече около 25 мин.до приятно зачервяване. След като се извадят от фурната, пърленките се мажат леко с масло и се завиват с кърпа .

Няма коментари:

Публикуване на коментар