понеделник, 18 април 2016 г.

Торта


Необходими продукти:
   За блат( с диаметър 26 см.)- 6 яйца, 300 гр. захар,2 п.ванилена захар,300 мл.натурален сок,300 мл.олио,450 гр.брашно,1+1/2 п.бакпулвер.
    За крема: 500 гр. маскарпоне,500 мл.сладкарска сметана( аз използвах неподсладена),160 гр.захар,50мл.вода, 1п.желатин(6 гр.)+3 с.л.студена вода за разтваряне,4 жълтъка.
    За сиропиране:250 мл.приготвено горещо кафе(аз ползвах  безкофеиново кафе).
    За декориране: шоколадови стърготини,ягоди,смлени орехи.
Приготвяне:
    На блата: Включваме фурната на 160 градуса.Разбиваме яйцата със захарта и двете пакетчета ванилена захар до получаване на крем около 10 мин.Постепенно добавяме олиото и натуралният сок.На порции добавяме пресятото и смесено с бакпулвера брашно като бъркаме с шпатула или дървена лъжица.Така приготвена сместа изсипваме  в ринг облепен на дъното и стените с хартия за печене.Печем около 50 мин. на 160 градуса.Проверяваме дали е готов с клечка за зъби.Готовият блат изваждаме от формата и охлаждаме.След това го разрязваме с остър нож на три платки.
    На крема: Разбиваме сметаната и оставяме в хладилника.Желатина разтваряме във водата и оставяме за 3-4 мин. да набъбне.В малка тенджарка загряваме водата и добавяме захарта,бъркаме докато се разтопи без да завира.Към тази смес прибавяме желатина и разбъркваме за да се разтопи.В купа в която сме заделили жълтъците изсипваме изсипваме захарта със желатина и разбиваме до побеляване.Добавяме маскарпонето и разбитата сметана.Разбиваме всичко до получаване на еднородна смес.

Сглобяване: В поднос слагаме ринга в който сме изпекли блата.Слагаме първата платка.Сиропираме леко с малко от горещото кафе.Слагаме част от крема.Следва втората платка,сиропираме и нея.Отново мажем с крем,като трябва да предвидим и крем за измазване и украса на тортата.Завършваме с последната платка,сиропираме и мажем с крем.Така приготвена оставяме тортата и оставащият крем за 1-2 часа в хладилника да стегне.След това леко махаме ринга и измазваме тортата  отстрани.Правим розички посипваме с шоколадови стърготини.Отстрани украсяваме с орехи.Тортата завършваме с поставянето на  7-8 половинки ягоди.

Рецептата за блата видях от тук : http://svanya.blogspot.com.es/2016/04/blog-post_13.html
Рецептата за крема е адаптирана от тук : http://svanya.blogspot.com.es/2016/04/blog-post_14.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар