четвъртък, 23 юни 2016 г.

Бисквитена торта "Карамела"

Необходими продукти: около 600 г обикновени  бисквити; За крема: 1 1/2 л. прясно мляко,200 г захар (плюс 100 г по желание), 9 с.л. брашно(аз използвах натурално царевично нишесте),4 яйца,1 бр. ванилия,200 мл прясно мляко за потапяне на бисквитите; за карамеленият сос: 1 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч вода, 3/4 ч.ч сметана, 2 с.л. масло и щипка  сол.

Приготвяне: Слагаме захарта за крема да се карамелизира в подходящ съд на котлона.След като захарта се карамелизира, добавяме млякото. На средна степен на котлона  разбъркваме от време на време, докато карамелът се разтвори. Трябва  да опитате сладостта на млякото.Ако не е достатъчно сладко добавете останалите 100 гр. захар.
Когато карамелът се разтвори и млякото придобие  бежов цвят, преминаваме към следващата стъпка за крема. В купа слагаме яйцата с брашното и разбъркваме.
Прибавяме лъжица по лъжица към сместа от топлото мляко, за да я разредим леко и да ни е по-лесно да я прехвърлим обратно.Когато млякото тръгне да завира отново, изсипваме яйчено-брашнената смес и започваме да бъркаме, докато кремът се сгъсти. Прибавяме и ванилията.
Сглобяването на тортата става по следния начин. В избраната от нас тавичка нареждаме бисквитите на дъното. Аз използвах кръгла форма с падащи стени с диаметър 26 см.,като предварително потапям всяка бисквита за кратко в малко затоплено мляко.Върху първия ред слагам  пласт крем и така до изчерпване на продуктите.
Карамелен сос- слагаме захарта и водата в подходящ съд на котлона. Оставяме захарта да се разтопи и течността да заври, намаляваме на средна температура да къкри, докато постепенно сиропа започва да потъмнява.Когато постигне кехлибарен цвят, дърпаме от огъня и бавно прибавяме сметаната разбърквайки.Към този момент, сосът ще е станал на бучки, но го връщаме на огъня, като го разбъркваме докато се разтворят бучките.След като соса е готов, слагаме в него и маслото и разбъркваме докато се разтопи напълно.С така приготвяният сос заливаме тортата и я оставяме за една нощ в хладилника.Аз украсих с карамелен топинг и малко шоколадови стърготини.


Няма коментари:

Публикуване на коментар