събота, 15 октомври 2016 г.

Рататуй

Необходими продукти:2 тиквички,2 картофа,2 чушки (жълта и зелена),1 глава червен лук,50 мл зехтин,2 скилидки чесън,сол и пипер на вкус.За доматения сос: 400 г домати от консерва (на кубчета),1 глава лук,2 скилидки чесън,1 печена червена чушка,50 мл зехтин,1 щипка захар,3 стръка мащерка,2 стръка пресен босилек,2 дафинови листа,сол на вкус.

Приготвяне:  Доматеният сос се приготвя, като наситнените лук и чесън се запържват в сгорещения зехтин, заедно с печената червена чушка, също нарязана наситно.Прибавят се кубчетата домати, щипка захар, мащерката, босилекът и дафинови листа. Посоляват се и се оставя да се сгъсти. След това дафиновите листа и стръковете босилек и мащерка се отстраняват. Доматеният сос се изсипва на дъното на тава за печене. Тиквичките, картофите, чушките и главата лук се нарязват на шайби и се подреждат в тавата върху доматения сос.Намазват се със смес от зехтина, скълцания чесън, сол и пипер на вкус, за да се овкусят и да не изсъхнат при печенето.
Покриват се с леко намокрена хартия за печене и се пекат 15 минути на 180 градуса.
След това хартията се отстранява и се пекат още 15 минути.

Рецептата е адаптирана от тук: http://www.bonapeti.bg/recepti/ratatuy-/ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар