понеделник, 17 октомври 2016 г.

Тирамису


Необходими продукти: 300г бишкоти (Савоярди)
500 г. маскарпоне  ,2-3 с.л. пудра захар ,250 мл. течна сладка сметана 
300 мл. подсладено еспресо +100 мл ликьорно вино (Марсала, малиново, порто) 
1/2 ч.ч. черно какао с висок % 
За крема Сабайон: 3 жълтъка ,60 г.  пудра захар,50 мл. ликьорно вино (на стайна температура).

Приготвяне: Крем-Захарта и жълтъците се разбиват с миксер, докато побелеят (около 10 мин).
Купата се поставя в съд  на водна баня, на средна степен на котлона и продължава да се разбърква (вече с тел за яйца, или друга бъркалка). Водата не трябва да ври силно!!!.  Дъното на купата не трябва да влиза във водата. Бърка се, докато крема се сгъсти и стане пухкав - около 15 мин. 
Накрая на тънка струя се прибавя виното и бърка още около 3-4 мин, докато крема го поеме.Кремът се оставя да се охлади напълно. 
Сиренето маскарпоне се разбърква с пудрата захар (с лъжица).
Течната сметана се разбива с миксер до твърди върхове.Към нея по малко се прибавя от охладения крем Сабайон  и продължава да се разбива с миксера, докато го поеме. 
  Миксера се сменя с шпатула или лъжица и на няколко части се прибавя маскарпонето и се бърка, докато крема стане еднородна смес. 

В приготвената тава(форма) се разстила тънък пласт от крема.Аз използвах кръгла форма с диаметър 26 см. Поръсва се с какао равномерно.
Кафето и виното се поставят в широка купа, в която да се топят бишкотите. Всяка бишкота се потапя за бързо  и се нареждат  една до друга  във формата.
Покриват се обилно с крема, формата се чуква два-три на масата (плота), за да излезе въздуха, ако има такъв останал.
Поръсва се отново  с какао.Нарежда се втори пласт бишкоти и се залива с останалия крем.
Ако тавата е по-дълбока, може да си направите и трети ред.
Заглажда се равномерно и формата се прибира за  поне 12 часа в хладилника .
   Преди сервиране се поръсва  с какаото с помощта на цедка.







Рецептата е на  Пепа Стоева от блога "Храна за мойте канибали"- и ето линк към оригиналната рецепта http://pep-4o.blogspot.com.es/2015/02/blog-post_13.html



Няма коментари:

Публикуване на коментар