сряда, 9 ноември 2016 г.

Питка "Цвете"

 При приготвянето на тази питка не успях да заснема оформянето стъпка по стъпка,за това ще си позволя да добавя линк към рецептата.която всъщност следвах Тук .Като направих някой изменения във формата на питката. С благодарности и към Христина от блога Животът може да е вкусен.
която е направила доста подробни обяснения и снимки.които ми помогнаха в "трудната" задача.

Необходими продукти: 400 мл прясно мляко,1/2 кубче прясна мая,2 яйца,1 ч. л. захар.1 ч. л. сол.2 с. л. олио.700-800 г брашно,70 г краве масло + 30 мл олио.За намазване на оформената питка: 1 жълтък+ малко прясно мляко+1 с.л олио и 1 с. л. микс от семена за поръсване.

Приготвяне: Разтворяме маята в затопленото прясно мляко, заедно със захарта и изчакваме да се активира.През това време пресяваме брашното в тава и към него прибавяме солта, яйцата,олиото и активираната мая. Замесваме  меко и еластично тесто. Покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса.
Разделяме тестото ма 3 топки:
първата(за големи топки) около 480 гр.,и след това на 4 топки по 120 гр,
втората(за средни топки) около 400гр.,и след това на 4 топки по 100гр.,
третата(за малки топки) около 400 гр.,и след това на 5 топки по 85-90гр.

 Застиляме  голяма правоъгълна  тава  с хартия за печене.

Започваме от големите 4-ри топки.Разточваме всяка от тях с  диаметър 20 сантиметра. Първата поставяме в средата на тавата,мажем с разтопено масло смесено с олиото  и върху нея слагаме втората и така до изчерпване на 4-те.Последната не се маже.Полученият кръг режем на 8 сектора от вътре на вън,като не стигаме до края.Получените триъгълници обръщаме навън.

 Продължаваме със средните топки,които разточваме с диаметър 18 сантиметра. Слагаме  ги една върху друга, като между тях мажем с  мазнина.Режем  кръга първо на две, после на четири и след това по диагонали,за да получим осем индивидуални триъгълника. На всеки триъгълник се прави отвор в средата и там се промушва върха на триъгълника.Полу1ават се 8 "листа",които редим  шахматно при  по-големите в тавата.


Завършваме с малките топки(една от тях заделяме) които разточваме с диаметър 15 сантиметра и оформяме по същият начин като предходните.


Заделената малка топка разточваме  на елипса разделяме по средата на две а краищата на лентички.Посипваме  с малко брашно и навиваме едната част на руло.Слагаме  навитото руло върху втората част и навиваме двете заедно.Това ще са  "тичинките" на цветето,които слагаме в центъра  на питката.Така оформена оставяме питката да втаса.

Мажем я  отгоре с жълтък, примесен с прясно  мляко и олио,поръсваме в средата със семена и печем на 170 градуса,

Няма коментари:

Публикуване на коментар